Våra kollegor på Forsmark

Ta del av operatörernas vardag på Forsmarks kärnkraftverk.

Annelie, processoperatör

"Jag började jobba här i augusti 2018. Jag har verkligen inte gått den spikraka vägen hit. Jag har tidigare arbetat som administratör, som personlig assistent och på äldreboende. Jag har även studerat på civilingenjörsprogrammet."

Vad är det roligaste och mest utvecklande med ditt jobb?

– Jag är en person som trivs med väldigt tydliga instruktioner och det är en av anledningarna till att det här är det bästa jobb jag någonsin haft. Jag tycker om att säkerheten alltid går först, och att det är viktigare att något blir rätt gjort än att det går fort. Samtidigt är det väldigt fritt jobb eftersom jag får röra mig väldigt mycket ute på anläggningen och jobba mycket praktiskt. Så får man köra stora maskiner också, det är coolt.

Hur är Forsmark och Vattenfall som arbetsgivare?

– Jag känner mig väldigt bortskämd. Tidigare har jag varit i yrkesroller där man känner sig ganska förbisedd, men här är jag väl omhändertagen. Förmåner som betalda läkarbesök och mediciner är inget man räknar med, men på Forsmark finns sådant. Sedan finns alltid saker som kan förbättras, men det är verkligen petitetesser i sammanhanget.

Hur ser du på din framtida karriär på Forsmark?

– Just nu trivs jag bra med jobbet som processoperatör, men så småningom vill jag gå vidare längs den karriärstege som finns i driften. Så jag hoppas få gå turbinoperatörsutbildningen inom ett par år. Skulle jag av någon anledning framöver vilja prova något helt annat finns även alla möjligheter att göra det på någon annan avdelning. Det är en fördel med att jobba på ett så stort företag.

Tommy, reaktoroperatör

"Jag är född och uppvuxen på Gräsö, och som teknikintresserad kändes det naturligt att söka sig hit. Jag gick tekniskt program på Bruksgymnasiet i Gimo och fortsatte sedan med ett fjärde år på Forsmarks skola."

Vad är det roligaste och mest utvecklande med ditt jobb?

– Som reaktoroperatör har du mycket mer att fundera över och mycket mer att säga till om. Du kommer också väldigt nära processen och får se hur de olika systemen arbetar tillsammans mot ett slutmål. Det är det som känns så kul, att få en unik inblick i hur ett kärnkraftverk fungerar och att jobba med att anläggningen fungerar som den ska.

Vad tycker du om Forsmark och Vattenfall som arbetsgivare?

– Jag har egentligen inte så mycket att jämföra med, men generellt tycker jag att det fungerar bra. Det finns till exempel bra möjligheter att gå internutbildningar. Som skiftarbetare har jag mest kontakt med min närmaste chef. Vi sitter å andra sidan i samma rum och jobbar och det är väldigt bra. När man jobbar som vi gör blir man som en liten familj.

Hur ser du på din framtida karriär på Forsmark?

– Jag vill jobba kvar i kontrollrummet så länge det är möjligt. Men den dag jag går vidare är det väldigt attraktivt ute på sajten att ha en bakgrund från driften. Den unika kompetens vi får i kontrollrummet är användbar på alla ställen inom verksamheten.  

Julia, under utbildning till processoperatör

”Jag var länge intresserad av att söka mig till Forsmark men visste inte exakt vad jag ville arbeta med. Flera av mina bekanta rekommenderade utbildningen för processoperatörer."

Varför valde du att söka till Forsmarks processoperatörsutbildning och hur upplever du utbildningen hittills?

– Jag hade hört väldigt gott om Forsmark från bekanta, både hur Forsmark är som arbetsgivare men också att utbildningen till processoperatör skulle vara väldigt bra. Så jag bestämde mig för att söka till utbildningen och på den vägen är det.

Det är en otroligt intressant och lärorik utbildning. Det är högt i tak, och vi uppmanas konstant att ställa frågor. Vi har bra sammanhållning i klassen och instruktörerna hjälper verkligen till att skapa bra stämning i gruppen. Mina förväntningar jag hade innan jag sökte har verkligen uppfyllts.

Vad tycker du om Forsmark och Vattenfall som arbetsgivare?

– Eftersom jag fortfarande är under utbildning så har jag inte arbetat så mycket ute i driften. Men hittills har de visat att det är ett bra företag. Jag får rätt förutsättningar för att lära mig yrket, och kollegorna trycker ofta på att jag ska fråga mycket. Alla som jag stött på har varit välkomnande, tar sig tid för ny personal och är väldigt duktiga på att förklara hur saker och ting fungerar.

Hur ser du på din framtida karriär på Forsmark?

– Redan när jag sökte till processoperatörsutbildningen så hade jag en tanke om att jag ville vidareutveckla mig inom driften. Det pratas om det tidigt i rekryteringen och jag tycker det är bra att vi får den helhetsbilden redan i början. Det är tydligt att om man vill och visar framfötterna så finns det alla förutsättningar för vidareutbilda sig och fortsätta som turbin- och sedan som reaktoroperatör. Det är mitt mål och något som jag kommer att sträva efter.

Stefan, eloperatör

"Jag kom till Forsmark som ISS-anställd. Dessförinnan hade jag arbetat som elektriker på min fars firma. Jag började jobba i driften 2014 och blev då direktrekryterad som eloperatör."

Vad är det roligaste och mest utvecklande med ditt jobb?

– Jag är väldigt teknikintresserad och i det här jobbet finns det oerhört mycket att lära sig om teknik. Man blir aldrig fullärd och ju mer jag har lärt mig desto roligare har jag tyckt att jobbet har varit. Som elektriker är det också roligt att få arbeta med så många olika spänningar. Alltifrån 24 volt till 400 kilovolt. En sak jag tycker är extra rolig är när vi övar på störningar i simulator med driftlaget. Då blir det mycket teambuilding och problemlösning och vi får chans att använda alla verktyg vi har för att lösa situationen.

Hur är Forsmark och Vattenfall som arbetsgivare?

– Det känns som en väldigt trygg och stabil arbetsgivare. Vi har ganska många förmåner och stora möjligheter att utvecklas. Vill man gå en intern eller extern kurs så löser de det.

Hur ser du på din framtida karriär på Forsmark?

– Jag tror att jag blir kvar på Forsmark under en överskådlig framtid och att jag även stannar kvar på driften med de arbetstider vi har här. Om det sedan blir som eloperatör eller som något annat vet jag inte.

Se även

Tre Forsmarksanställda i hjälmar och gula overaller

Vi erbjuder utvecklingsmöjligheter och spännande arbetsuppgifter inom många yrkesområden.

Simmande svan med kärnkraftverken i Forsmark i bakgrunden

Forsmark arbetar för en god närmiljö och för att minska miljöpåverkan från vår verksamhet.

Kontrollrum

På Forsmark sätter vi säkerheten främst i alla arbeten, processer och beslut.