Avveckling av Ågestaverket
Ågestaverket utanför Stockholm var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk och var i drift 1964–1974. Sommaren 2020 påbörjade Vattenfall avveckling av verket, och nedmonteringen beräknas vara klar i slutet av 2025.
Allt arbete bedrivs med säkerhet som högsta prioritet vilket även omfattar miljön omkring verket liksom transporter till och från verket. Allt arbete med radioaktiva komponenter sker inne i bergrummet, där materialet också packas i godkända emballage, lastas och transporteras bort. På industriområdet utanför verket hanteras lågaktivt och icke radioaktivt material på en asfalterad och bevakad yta, inför borttransport.
När nedmonteringen av radioaktivt respektive miljöfarligt material i Ågestaverket är klar och materialet har transporterats bort, inleds processen för att friklassa anläggningen. Friklassning innebär att radioaktiviteten är bevisat borttagen till en nivå som ligger under gränsvärdena, vilket verifieras av Strålsäkerhetsmyndigheten.
Därefter försluter Vattenfall bergrummet och återlämnar området till ägaren Stockholms stad. Vattenfall bevarar verkets historia genom högkvalitativa fotoproduktioner, berättelser samt donationer av föremål och bilder till Tekniska museet.
På gång 2025
- Avfallshantering: inne i berget hanteras ett fåtal återstående radioaktiva föremål och på den asfalterade ytan utanför verket omhändertas material som är lågaktivt eller fritt från radioaktivitet.
- Friklassningsaktiviteter i bergrummet startar.
- Utställning om Ågestaverket på Tekniska museet i Stockholm. Vattenfall har skänkt bilder och föremål till museet – besök gärna museet! Mer information om utställningen
- Persontransporter och ett fåtal lastbilstransporter rör sig på Vidjavägen.
- Presentation från informationsmöte. Här kan du se presentationen från det senaste informationsmötet för närboende och allmänhet, den 10 september 2024: Presentation informationsmöte 2024 (PDF 4 MB)
Har du frågor? Kontakta platschefen Thomas Rådeby, 070-967 70 77.
Nyheter om Ågestaverket
För leverantörer
Ska du arbeta som inhyrd eller entreprenör på Ågestaverket? Se vilka dokument och utbildningar som krävs för att jobba i verket.
Tillstånd och möten
Den 15 juli 2019 fick Vattenfall tillstånd av Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt att montera ner och riva Ågestaverket, se ”Dom/tillstånd för nedmontering och rivning”. Inför ansökan och inför att nedmonteringen startade höll Vattenfall flera samråds- och öppna informationsmöten i syfte att informera om aktuella tid- och andra planer, inhämta synpunkter och ge möjlighet att ställa frågor.
Frågor och svar
Läs svaren på några av de vanligaste frågorna om rivningen av Ågestaverket.
Kulturminne
Några aktörer har önskat att Ågestaverket ska bevaras som ett kulturminne. Detta är inte möjligt eftersom Vattenfall enligt kärntekniklagen är ovillkorligt skyldigt att avlägsna och omhänderta allt radioaktivt material i kärntekniska anläggningar. Ågestaverket består av flera våningar med begränsad yta inne i ett bergrum. När det radioaktiva materialet rivs och byggnaden saneras förstörs byggnadsstrukturen på ett sådant sätt att det inte går att bevara verket.
Avveckling av kärnkraft
Vattenfallkoncernen avvecklar flera kärnkraftsreaktorer i Sverige. Utöver Ågestaverket ska Ringhals 1 och 2 utanför Varberg monteras ner. I Studsvik utanför Nyköping är avvecklingen av forskningsanläggningen R2 i sitt slutskede. Fokus är att avvecklingsarbetena genomförs på ett säkert, effektivt och hållbart sätt. De kvarvarande reaktorerna Ringhals 3 och 4 samt Forsmark 1, 2 och 3 fortsätter att producera fossilfri el i många år framåt.
Kontakt
Se även
Forsmarks kärnkraftverk levererar fossilfri el varje dag, året runt.
Ringhals har sedan 1975 försett Sverige med fossilfri el.
Vattenfall har en över 100 år lång historia.