Forsmarks bruk

Det lilla samhället Forsmarks bruk ligger några kilometer från Forsmarks kärnkraftverk. Det är inte bara ett uppskattat turistmål, utan också ett levande samhälle där ett hundratal människor bor och verkar. Bruket ägs och förvaltas av Forsmarks Kraftgrupp AB. De vitrappade husen från sent 1700-tal och tidigt 1800-tal hyrs ut, bland annat till företagets anställda.

Forsmarks herrgård

Forsmarks herrgård sedd från den engelska parken.

Välbevarat vallonbruk

Bruket byggnadsminnesförklarades i samband med att Forsmarks Kraftgrupp köpte det av släkten af Ugglas 1975. Restaureringsverksamheten är omfattande och sker enligt ett långsiktigt program.

När Forsmarks bruk anlades 1570 stod svenska järnbruk för en tredjedel av Europas järnproduktion. Villkoren förändrades så småningom och på 1890-talet dog järnhanteringen ut. Det dröjde dock inte alltför länge, ungefär 80 år, innan en ny industriepok med kraftproduktion tog sin början i Forsmark.

En av Sveriges vackraste parker

Den engelska parken i Forsmarks bruk skapades i slutet av 1700-talet och har de attribut som hör en engelsk park till: statyer, tempel, byggnader, slingrande gångar och vatten samt tankeväckande platser och små rum. 2009 kom parken på en delad fjärdeplats i tävlingen Sveriges vackraste park.

Under sommarmånaderna sjuder bruket av aktivitet. Då flyttar Forsmarks Kraftgrupp sin besöksverksamhet till bruket och erbjuder en mängd intressanta aktiviteter för både vuxna och barn.

Besök oss

Besök vår sommarverksamhet i Forsmarks bruk. Är du intresserad av ett studiebesök är du välkommen att skicka en förfrågan.

Relaterad information

Bruksgatan och kyrkan i Forsmark

Lokal information till dig som är kommuninvånare eller närboende i Forsmark.

Fotbollar och barnben med benskydd

Forsmark stödjer lokala ideella verksamheter inom idrott, socialt och kultur.